Sinds 2009 zijn salariskosten voor werkgevers duidelijk opgelopen. In 2013 nemen de kosten bij bovenmodale lonen voor het eerst in jaren beperkt of niet toe. Voor lonen onder modaal stijgen de werkgeverslasten dit jaar juist relatief sterk.

Dat blijkt uit een inventarisatie van de ontwikkeling van loonkosten van salarisverwerker en softwareleverancier UNIT4 HR Solutions.

Bij de loonberekeningen zijn naast fiscale maatregelen ook de effecten van de pensioenpremies meegenomen. Daarbij is specifiek gekeken naar ontwikkelingen in de bouw, metaal, zakelijke dienstverlening, de transportbranche en de zorg.

Hogere salariskosten sinds 2009

Door fiscale maatregelen van de overheid, hogere sectorpremies voor de ww en een bescheiden stijging van pensioenpremies zijn salariskosten voor werkgevers sinds de recessie van 2009 duidelijk gestegen.

“Met uitzondering van de grootmetaal liggen de salariskosten in alle beoordeelde sectoren boven het niveau van 2009”, zegt salarisspecialist Jouke Sjaardema van UNIT4.

Effect premie zorgverzekering

Werkgevers hebben sinds 2012 specifiek te maken met fiscale aanpassingen die samenhangen met de 'wet uniformering loonbegrip'. Deze wet beoogt verschillende begrippen voor de grondslag van de loonheffingen gelijk te trekken.

Het uniforme loonbegrip is dit jaar officieel ingevoerd. Maar een belangrijk onderdeel hiervan, de verhoging van de grens voor de inkomensafhankelijke zorgpremie, is per 2012 al ingegaan.

Afgelopen jaar werd de inkomensgrens voor de zorgpremie op 50.064 euro gezet, een verhoging van liefst 16.637 euro.

Een effect van de verhoogde grens voor de af te dragen zorgpremie was dat de salarislasten voor werkgevers afgelopen jaar fors toenamen, bij bruto-inkomens van meer dan 2.580 euro per maand.

In 2013 is het effect van fiscale maatregelen en premiewijzigingen op de werkgeverslasten veel gematigder. Dat blijkt bijvoorbeeld uit onderstaande grafiek van de salariskosten voor brutolonen van 3.500 euro per maand, waar de werkgeverslasten nauwelijks stijgen en soms licht dalen.

Werkgeverslasten hoger voor lagere inkomens

Bij brutoinkomens die iets onder modaal (circa 33 duizend euro) liggen, lopen de werkgeverslasten in 2013 juist wat op. Dit komt vooral door een ander effect van het gelijktrekken van verschillende loonbegrippen.

Het bedrag van de eerste 17.229 euro loon waarover werkgevers geen premie hoefden te betalen voor het algemene werkloosheidsfonds (awf) is dit jaar vervallen. Over het salarisdeel tot ruim 17 duizend euro moet dus meteen premie worden betaald.

Tegelijk is het premiepercentage verlaagd, van 4,55 procent naar 1,7 procent. Gevolg is dat voor brutolonen aan de onderkant van de arbeidsmarkt de werkgeverslasten stijgen. Voor loonniveaus daarboven is het effect meer divers.

Afgelopen jaar was het beeld bij brutolonen van lagere inkomens juist anders. Omdat de inkomensafhankelijke zorgpremie voor werkgevers in 2012 omlaag ging (als compensatie voor de verhoging van de inkomensgrens) zakten de werkgeverlasten voor inkomens tot modaal.

Nettoloon: bovenmodaal krijgt lucht in 2013

Bij de nettosalarissen is over een wat langere periode van vijf jaar een tweeledige trend te zien: “Daar waar lagere inkomens een stijging laten zien, staat daar bij hogere inkomens juist een matiging of daling tegenover”, aldus Sjaardema van UNIT4.

Fiscale steunmaatregelen zorgden ervoor dat netto-inkomens sinds 2009 stegen voor brutolonen rond modaal en lager. Dat is bijvoorbeeld te zien aan onderstaande grafiek van het nettosalaris bij een brutoinkomen van 2.000 euro per maand.

Voor hogere brutoinkomens – vanaf ongeveer 3.500 euro per maand – zorgden fiscale maatregelen en hogere pensioenpremies ervoor, dat nettosalarissen per saldo nauwelijks stegen of daalden ten opzichte van het niveau van 2009. Al is er in 2013 wel verbetering zichtbaar vergeleken met een jaar eerder.

Inkomens van bruto 3.500 per maand komen dit jaar netto in de plus ten opzichte van 2009 en hogere salarissen van bruto 5.000 euro per maand komen netto pakweg op het niveau van 2009 uit.

“Opvallend is overigens dat de pensioenpremies over de jaren minimaal zijn gestegen. De grootste inkomenseffecten worden veroorzaakt door overheidsmaatregelen”, aldus Sjaardema.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl